19 Mayıs 2012 Cumartesi

CEYLANPINAR

                                                            
ceylanpınar hakkında tüm bilgilerM.Ö. XV. yüzyılda Mitanni Krallığı'na bağlı olan yöre, daha sonra Asurluların eline geçince " Ri ş Ayna " olarak çağ rılmış ve bu isim Süryanice'ye Reş Ayna olarak geçmiştir. Bu isim daha sonra Arapça'ya Ra's el-Ayn (Kaynakbaşı) olarak geçmiş ve zamanımıza kadar devam etmiştir.639 yı lında Şam ordusu komutanı İyad b. Ganem tarafından Urfa ve Harran'dan sonra ele geçirilmiştir. Bizans İ mparatoru I.Ioannes Çimişkes, 959 yılında Diyarbakır ve Nusaybin'i ele geçirdikten sonra Ceylanpınar'ı da yağma ve tahrip etmiştir. Yöre, Ocak 1394 yılında Suriye Seferi'ne giden Timur'un da yağma ve tahribine maruz kalmıştır. 1921 yı lında Türkiye-Suriye sınırı çiziminden sonra ülkemizde kalan kısmına ceylanlarının çokluğundan dolayı Ceylanpınar adı verilmiş ve 1981 yılında ise ilçe yapılmıştır. İl merkezine 141 km . uzaklıkta olan ilçenin 32 köyü vardır. 2000 yılı nüfus sayımına göre, nüfusu 53.873' tür.

ceylanpınar hakkında tüm bilgiler
AYN-ÜL ZUHUR EFSANESİ Urfanın Ceylanpınar ilçesinin diğer bir adı Ayn-ül Zuhur’dur. Arapça bir kelime olup “açık göz anlamına gelmektedir. Ayn “göz” zuhur ise “açık” anlamındadır.
Ayn ül zuhur bölgede hüküm süren kralın kızının adıdır. Bunlar Ceylanpınar’dan daha güneyde Suriye topraklarında oturuyorlarmış. Bir bahar günü gezmek için bozkır çiçekleriyle rengarenk olan Ceylanpınar’ın kuzeyindeki “Tepez Tepesi”ne gelip çadır kurmuşlar. Çevre o kadar güzel görünüyormuş ki kralın kızı burayı çok beğenmiş ve uzun süre kalmak istemiş kral bu yöreye kızının adını vermiş. Her bahar gelip konaklamak için Kepez tepesinde bir saray yaptırmış. O günden sonra Ceylanpınar ve çevresinin adı Ayn-ül zuhur diye söylenmiş.







































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder